Läs den officiella beskrivningen

"Sedan början av mina studier, jag gjorde det min princip att när jag hitta en mer korrekt uppfattning, kommer jag omedelbart överge mitt eget, mindre korrekta åsikten och glatt omfamna det yttrande som är mer motiverade att veta att allt vi vet är bara en oändligt fragment av vad vi inte vet. "jan Hus, filosof och kyrkans reformator, alumn Humanistiska fakulteten den Humanistiska fakulteten vid Karlsuniversitetet är idag en av de största och viktigaste forsknings- och utbildningsinstitutioner i konst och humaniora i Centraleuropa. Fakulteten grundades 1348 av den tjeckiska kungen och senare tysk-romerske kejsaren Karl IV som etablerade den som en av de fyra fakulteter Prag universitetet senare uppkallad efter honom Karlsuniversitetet - det äldsta universitetet i Centraleuropa östra Frankrike och norra Alperna. Sedan dess har det varit den intellektuella centrum av Tjeckiens: alumner fakulteten, deras handlingar och idéer, har forma den tjeckiska samhället och kulturen och i det avgörande ögonblick i tjeckisk historia, har fakulteten alltid varit på hjärtat av händelserna.

Med närmare 1000 anställda, över 9000 studenter och en växande internationell student befolkning på nästan 1000 studenter från hela världen, är fakulteten en levande och mångsidig akademisk miljö. Tack vare den flexibla system med mer än 700 möjliga dubbel ämne grad kombinationer tillåter BA och MA grader eleverna att fokusera på två ämnen i samma utsträckning, vilket ökar deras anpassningsförmåga och ger dem fler möjligheter för deras framtida karriär. Acceptansnivån är bara 27%, vilket är en förutsättning för en mer individuellt förhållningssätt, nödvändig om humaniora är att läras och studeras på allvar.

Studenter och forskare kommer till Humanistiska fakulteten för att arbeta i mer än sjuttio ämnen - ett större antal än de flesta jämförbara institutioner i världen kan erbjuda. Karl-universitetet som sådana rankas bland de översta 2% universiteten i världen och fakulteten själv rankas bland de första 200 universitet i världen i ett antal disciplines.The fakulteten lockar de mest begåvade studenterna från Tjeckien och antalet ansökningar om BA, MA och forskarutbildning uppgår till 10.000 varje år.

Anmärkningsvärt brett spektrum av discipliner vid Humanistiska fakulteten omfattar filosofi och religionskunskap; historia och arkeologi; psykologi; sociologi och statsvetenskap; teater, film och musikstudier och ett antal filologiska program som kombinerar en noggrann studie av ett visst språk och kurser i tillhörande litterära, historiska och kulturella bakgrund. Fakulteten erbjuder kurser i mer än hundra språk, döda och levande, såsom albanska, akkadiska, arabiska, armeniska, avestiska, azerbajdzjanska, baskiska, bengaliska, bulgariska (även speciella grader för utlänningar och för döva), katalanska, kyrkslaviska, kinesiska, kroatiska, danska, engelska, Eblaite, forntida egyptisk, finska, franska, tyska, gotiska, grekiska (gamla och moderna), hebreiska (Gamla testamentet och modern), Hindi, hettitiska, ungerska, irländska, isländska , italienska, japanska, koreanska, latin, litauiska, lettiska, Lusatian sorbiska, makedonska, mongoliska, norska, fornnordiska, forniriska, persiska, polska, portugisiska, rumänska, ryska, sanskrit, slovakiska, slovenska, serbiska, spanska, svenska, Tamil, Tocharian, tibetanska, turkiska, Ugaritiska, ukrainska, jiddisch och vietnamesiska.

Forskningsresultaten fakultetens, mätt i antalet monografier och artiklar, är större än den hos någon annan institution inom humaniora i Tjeckien - som speglar både forskningens kvalitet och nivån på handledning. Varje år, värd fakulteten ett antal internationella konferenser och evenemang av allmänt kulturell betydelse - utställningar, konserter, föreläsningar, offentliga debatter. Under de senaste åren har fakulteten förlaget tjänat prestigefyllda utmärkelser och konkurrerar nu med de största akademiska förlag i landet.

Visste du att…

... Institutionen för egyptiska studier har arbetat i Egypten under de senaste femtio åren och har gjort betydande upptäckter? Deras upptäckt av grav en okänd egyptisk drottning i Abusir hösten 2014 röstades en av de 10 största arkeologiska fynd i 2014.

... 2014, var professor Tomáš Halik delades det prestigefyllda Templeton Priset ges till personer som "gjort en exceptionell insats till bekräfta livets andliga dimension"?

... Professor Martin Hilský översatt samlade verk av William Shakespeare till tjeckiska?

historia

Den Humanistiska fakulteten grundades som en av de fyra ursprungliga fakulteterna vid Karlsuniversitetet - den äldsta institution för högre utbildning i Centraleuropa - genom utfärdande av stiftelsen stadgan om 7 April 1348. Karl IV, i jakten på hans tillstånd och dynastisk politik, strävade efter att skapa Konungariket Böhmen som centrum för det heliga romerska riket. Hans plan var att koncentrera forskare från hemlandet och utomlands i Prag, som blev hans residensstad, och därmed stärka basen av sin makt. I pre-Hussite gånger, två tredjedelar av alla studenter vid universitetet var studenter vid Konstnärliga fakulteten där de förvärvat den kunskap som behövs för att kunna studera på de andra tre fakulteter (teologi, medicin, juridik). En av de privilegier av fakulteten var rätt att ge master och doktorsexamina som berättigade deras bärare att undervisa på alla europeiska universitet.

Under de två århundraden efter de Hussite krig, fakulteten för humaniora var hjärtat av hela universitetet. Eftersom det sjuttonde talet kallades filosofisk fakultet. Från början till mitten av artonhundratalet, tjänade som en fakultet vars program har utformats för att ge förberedande högre utbildning för blivande studenter från andra fakulteter. Från sjuttonhundratalet och framåt, antalet akademiska discipliner börjat öka: förutom filosofi, var det möjligt att studera estetik, matematik, astronomi, naturvetenskap, teknik, ekonomi, utbildning och historia. På artonhundratalet, bortsett från orientaliska studier, arkeologi och religionsvetenskap, betydande utveckling ägde rum i området för filologi och grader i tjeckiska, italienska, franska, engelska och hebreiska infördes. Efter de reformer av 1849-1850, var fakulteten befriats från sin PROPEDEUTISK funktion och förvärvat en lika med andra fakulteter. År 1897 fick kvinnor rätt att studera vid filosofiska fakulteten.

Fakulteten behöll sin betydelse i de tjeckiska länderna även efter uppdelningen av Prag University i en tjeckisk del och en tysk del 1882. Under den så kallade första tjeckoslovakiska republiken (1918-1938), var livet av universitetet formade särskilt genom utbrytning av fakulteten för naturvetenskap 1920 och genom förvärvet av en ny byggnad på Vltava vallen - den där du fortfarande de flesta av de avdelningar och föreläsningssalar. Stängningen av fakulteten av den nazistiska ockupationen 1939 följdes av brutal förföljelse av både lärare och elever. De produktiva, entusiastiska år efter slutet av andra världskriget kom till ett våldsamt slut 1948 med den kommunistiska statskupp och följande fyrtio års kommunistregimen. Den påtvingade avgång dussintals framstående lärare och införandet av marxist-leninistiska ämnen resulterade i den snabba nedgången i forskning och undervisning. Förhoppningar om en utbredd social förändring i det sena 1960-talet, då fakulteten inledde den så kallade "Pragvåren" att bjuda tillbaka betydande personligheter från den tiden, såsom filosofen Jan Patočka, krossades av den sovjetiska invasionen i augusti 1968. I januari 1969, Jan Palach, en student vid fakulteten, begick självmord genom självbränning i politisk protest. Torget där huvudbyggnaden ligger och fakulteten centralt bibliotek bära hans namn. Efter nedgången av den kommunistiska regimen och avgång sina komprometterade anhängare i 1989, etablerade fakulteten sig återigen som en av de mest prestigefyllda institutionerna inom humaniora både i Tjeckien och i Centraleuropa.

Våra alumner och tidigare anställda inkluderar:

Kyrkan reformator och filosofen Jan Hus (c. 1370-1415), vars tankar inspirerade Martin Luther matematikern, logiker och filosof Bernard Bolzano (1781-1848) lingvisten Josef Jungmann (1773-1847), en av skaparna av moderna tjeckiska språket lingvisten och orientalisten bedřich hrozný (1879-1952), decipherer av den gamla Hettitiska grundare och medlemmar av den inflytelserika Prag språklig Circle, såsom Vilém Mathesius (1882-1945), Vladimír Skalička (1909-1991), Jan Mukařovský (1891-1975), Bohuslav Havránek (1893-1978) och René Wellek (1903-1995 ) kemisten Jaroslav Heyrovský (1890-1967), uppfinnare av polarografisk metod och mottagare av Nobelpriset 1959 den berömda författare Alois Jirásek (1851-1930), Karel Čapek (1890-1938), Ladislav Fuks (1923-1994), Josef Škvorecký (1924-2012) och Michal Ajvaz (1949) politikerna Milan Rasti Štefánik (1880-1919), Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) och Edvard Beneš (1884-1948), den senare två blev tjeckoslovakiska presidenter sociologen och politikern Alice Masarykova (1879-1966), grundaren av social utbildning i Tjeckoslovakien konsthistorikern och arkeologen Ruzena Vacková (1901-1982) Jan Patočka (1907-1977), en av de viktigaste centraleuropeiska filosofer av det tjugonde århundradet, elev till Martin Heidegger, Edmund Husserl och Eugen Fink Jan Palach (1948-1969), student som offras sig i protest mot den sovjetiska invasionen av 1968 psykologen Zdeněk Matějček (1922-2004), författare till banbrytande studier inom barnpsykologi

Programmen undervisas på:
  • Engelska
  • Tjeck

Skolan erbjuder också:

PhD

Charles University Faculty of Arts

Kandidater från doktorsprogrammet i historia / Allmän historia är högkvalificerade specialister utrustade för oberoende och kritisk forskning och har en grundlig kunskap ... [+]

Kandidater från doktorsprogrammet i historia / Allmän historia är högkvalificerade specialister utrustade för oberoende och kritisk forskning och har en grundlig kunskap om det mänskliga samhällets politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utveckling. De har färdigheter i att arbeta med publicerade och opublicerade källor, och förmågan att anta ett kritiskt tillvägagångssätt för specialskrifter, genomföra grundforskning, producera teoretiska generaliseringar och tillämpa kreativt tänkande på analys av historiska fakta och processer. Kandidater är utrustade för alla yrken som kräver en universitetsexamen i historia eller relaterade discipliner; de kan söka positioner i akademin samt ett brett spektrum av institutioner inom kultur, offentlig tjänst och politik.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater är högkvalificerade specialister i litterära och kulturella studier inriktade på engelsktalande länder, särskilt litteratur och kulturer på de brittiska öarna ... [+]

Kandidater är högkvalificerade specialister i litterära och kulturella studier inriktade på engelsktalande länder, särskilt litteratur och kulturer på de brittiska öarna och i Nordamerika. De har ett bra bud på teoretiska och metodologiska tillvägagångssätt, kan utföra självständig forskning och att lära sig litterära och kulturella historier i Förenade kungariket, USA, Irland och andra engelsktalande länder och därtill hörande litterära och kulturella kurser på tertiär nivå. De kan delta i teamforskningsprojekt och arbeta i internationella forskargrupper. Tjeckiska kandidater har ett bra bud på terminologin och stilen för disciplinen på deras modersmål och har grundläggande kunskaper om mottagandet av engelskspråkig litteratur i tjeckisk kultur.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater har en bra grundning i forskningsmetoder inom humaniora, särskilt i studier av relationer mellan språk / kulturer; kunskap om informationskällor och förmågan a ... [+]

Kandidater har en bra grundning i forskningsmetoder inom humaniora, särskilt i studier av relationer mellan språk / kulturer; kunskap om informationskällor och förmågan att bedöma relevansen för det par av språk / kulturer som de väljer en grundlig grundval i de teoretiska begreppen översättning och tolkning samt förmåga att tillämpa dem på analysen av översättning och tolkning av marknaden och förfarandena. De är utrustade för att producera och redigera omfattande vetenskapliga texter och att utvärdera kvaliteten på skrifterna i översättnings- och tolkstudier. De kan teoretiskt reflektera över specifika produkter / situationer relaterade till översättningsstudier inom sina språkliga, kulturella, historiska och sociala sammanhang och kan presentera sina resultat för de akademiska samhällena.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska,Franska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Ph.D. examen har en djup teoretisk kunskap inom alla huvudområden i egyptologi och en detaljerad översikt och en aktuell förståelse för det nuvarande läget för forskning ... [+]

Ph.D. examen har en djup teoretisk kunskap inom alla huvudområden i egyptologi och en detaljerad översikt och en aktuell förståelse för det nuvarande läget för forskning och därtill hörande problem. På grundval av den upprätthållna Ph.D. avhandling kan han visa exceptionell kvalitet i sin specifika specialisering. Den akademiska, språkliga och analytiska färdigheten och färdigheten hos den studerande gör honom / henne fullt utrustad för en professionell vetenskaplig och pedagogisk strävan på internationell nivå. Ph.D. akademiker kan vara anställd i många högkvalificerade institutioner som är inriktade på antikundersökning samt på nivå av effektiva toppledare i institutioner som deltar i kulturella, politiska, ekonomiska eller handelsrelaterade relationer mellan Tjeckien och Egypten.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater från doktorsprogrammet i asiatisk historia och kultur är högkvalificerade specialister inom deras specialisering. Deras utmärkta befäl för ett utvalt asiatiskt ... [+]

Kandidater från doktorsprogrammet i asiatisk historia och kultur är högkvalificerade specialister inom deras specialisering. Deras utmärkta befäl för ett utvalt asiatiskt språk gör det möjligt för dem att arbeta kritiskt med primära källor, och de har en solid grundning i sekundärlitteratur och modern forskning. Deras utmärkta utbildningsnivå möjliggör för dem att bedriva karriär inom akademin (universitet, forskningscentra etc.). de kan dessutom söka arbete i kulturinstitutioner, diplomati, massmedier, specialtankar, etc.

Studieperiod: 4 år

Undervisningsspråket är engelska. Asiatisk historia och kultur är ett avgiftsbetalande program.

Beskrivning av verifierings- och utvärderingskriterier... [-]
Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater har en allmän kunskap om Latinamerikas problem i förhållande till dess historiska utveckling och karakteristiska kultur som har utvecklats sedan slutet av 1600 ... [+]

Kandidater har en allmän kunskap om Latinamerikas problem i förhållande till dess historiska utveckling och karakteristiska kultur som har utvecklats sedan slutet av 1600-talet, på grundval av pre-colombianska samhällen och invandring från koloniala metropoler och Afrika. Kandidater har kunskap om de grundläggande fakta i latinamerikansk historia, och förmågan att lära sig nya fakta, som hjälpas av kunskapen om disciplinens teori och metodik. Kandidater är bekanta med utvecklingen av åsikter om de grundläggande problemen i regionens historia, och disciplinens institutioner, personligheter, tidskrifter och nyckelverk. De har utvecklat språkkunskaper på spanska och engelska, så att de kan studera specialiserad litteratur och engagera sig i diskussioner inom det internationella vetenskapliga samfundet.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater från Ph.D. Program i klassisk filologi är experter på klassiska språk / antika litteratur, som kan utveckla sin kunskap på ett kreativt sätt. Deras avhandlings ... [+]

Kandidater från Ph.D. Program i klassisk filologi är experter på klassiska språk / antika litteratur, som kan utveckla sin kunskap på ett kreativt sätt. Deras avhandlingstexter vittnar om kandidaternas utmärkta expertis inom specialisering av deras val inom klassisk filologi, inklusive en pålitlig grundning i litterära eller språkliga teorier. Kandidater är utrustade med kunskaper, metoder och språkkunskap som är nödvändiga för oberoende forskningskarriärer, kunna presentera sina forskningsresultat vid konferenser, tidskrifter, monografier och utgåvor av antika texter. Kandidater kan söka arbete som forskare och universitetslärare, redaktörer och översättare av specialpublikationer.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater från doktorsprogrammet i Logic är kvalificerade forskare inom logik och relaterade discipliner. De har fördjupad kunskap om metoder och trender i modern logik ... [+]

Kandidater från doktorsprogrammet i Logic är kvalificerade forskare inom logik och relaterade discipliner. De har fördjupad kunskap om metoder och trender i modern logik och specialiserar sig i en av dess aspekter och tillämpningar - ren matematisk logik, tillämpningar av logik i (och logiska grunden för) matematik, datavetenskap eller lingvistik, eller uteslutande filosofiska aspekter av logik. De kan genomföra oberoende vetenskaplig forskning och publicera sina resultat internationellt, och de är öppna för tvärvetenskapligt samarbete. Ph.D. akademiker utbildas för forskar- och högskolelärarutbildning vid institutioner med specialisering i någon av de listade disciplinerna.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater har en bra kunskap om aktuella trender inom området och kan anta en kreativ inställning till relevanta källmaterial. Kandidater är utrustade för att arbeta med ... [+]

Kandidater har en bra kunskap om aktuella trender inom området och kan anta en kreativ inställning till relevanta källmaterial. Kandidater är utrustade för att arbeta med original latinska dokument, dvs. litterära och diplomatiska manuskript, incunabula, paleotyper och gamla utskrifter, kunna tolka och förbereda dem för publicering och översättning. Efter att ha utbildats i filologi och litteraturhistoria och förvärvat grunden för relevanta historiska discipliner (kodologi, palaeografi, diplomati) och kulturhistoria är utexaminerade utrustade för att placera medeltida och tidiga moderna verk in i deras sammanhang och tolka dem som en faktor som påverkar kulturen och samhället av efterföljande epoker.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Det individuellt utformade certifikatet för doktorandprogrammet ger kandidater med inblick i ämnets aktuella tillstånd och metodik, särskilt inom det valda området för sp ... [+]

Det individuellt utformade certifikatet för doktorandprogrammet ger kandidater med inblick i ämnets aktuella tillstånd och metodik, särskilt inom det valda området för specialisering och närbesläktade discipliner. Under kursen undersökte utexaminerade också filosofiska frågor som var kopplade till sina doktorandämnen och ämnen och godkändes på främmande språk. Doktorsavhandlingen är ett vetenskapligt värdefullt bidrag till utredningen av ämnet och dess resultat publiceras vanligtvis som en monografi eller studie i en vetenskaplig tidskrift.

Studieperiod: 4 år

Undervisningsspråket är engelska. Musicology är ett avgiftsbeloppsprogram.

Beskrivning av verifierings- och utvärderingskriterier... [-]
Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater från Ph.D. Program i Romance Literaturer är högkvalificerade specialister utbildade för att utföra forskningsarbete inom sitt område (litteraturen på ett eller ... [+]

Kandidater från Ph.D. Program i Romance Literaturer är högkvalificerade specialister utbildade för att utföra forskningsarbete inom sitt område (litteraturen på ett eller flera romerska områden). De kan analysera litteraturen i det valda romsktalande området på ett kvalificerat sätt, tillämpa en synkronisk eller diakronisk tillvägagångssätt och moderna litterära metoder och forskningsförfaranden. Vidare omfattar deras kompetens kunskapen om allmän litteraturteori, grundämnena i jämförande litteratur och litteraturteori och kritik med särskild tonvikt på det utvalda romerspråksspecifika området. Kandidater är kvalificerade för positioner i akademin (universitet, forskningscentra etc.); deras språkkunskaper och bred utbildning kvalificerar akademikerna för anställning i kulturinstitutioner, media, diplomati och andra områden.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska
Charles University Faculty of Arts

Kandidater har en bred översikt över viktiga problem i den nuvarande sociologiska teorin och metoden, en grundlig grundning i ett brett spektrum av analytiska metoder för ... [+]

Kandidater har en bred översikt över viktiga problem i den nuvarande sociologiska teorin och metoden, en grundlig grundning i ett brett spektrum av analytiska metoder för kvantitativ och kvalitativ forskning samt förmågan att använda och kombinera dessa förfaranden. De kan formulera och lösa krävande forskningsfrågor, ange relevanta hypoteser, hitta lämpliga lösningsmetoder och formulera relevanta expertutlåtanden. Kandidater kan söka arbete som forskare och universitetslärare såväl som i specialist- och ledande befattningar i både statliga och kommersiella sektorer.

Studieperiod: 4 år

Undervisningsspråket är engelska. Sociologi är ett avgiftsbetalande program.... [-]

Tjeckien Prague
Oktober 2019
Engelska
Heltid
4 år
Kombinerat online och på campus
Läs mer på svenska

Charles University in Prague