Charles University Faculty of Arts

Inledning

Läs den officiella beskrivningen

"Sedan början av mina studier, jag gjorde det min princip att när jag hitta en mer korrekt uppfattning, kommer jag omedelbart överge mitt eget, mindre korrekta åsikten och glatt omfamna det yttrande som är mer motiverade att veta att allt vi vet är bara en oändligt fragment av vad vi inte vet. "jan Hus, filosof och kyrkans reformator, alumn Humanistiska fakulteten den Humanistiska fakulteten vid Karlsuniversitetet är idag en av de största och viktigaste forsknings- och utbildningsinstitutioner i konst och humaniora i Centraleuropa. Fakulteten grundades 1348 av den tjeckiska kungen och senare tysk-romerske kejsaren Karl IV som etablerade den som en av de fyra fakulteter Prag universitetet senare uppkallad efter honom Karlsuniversitetet - det äldsta universitetet i Centraleuropa östra Frankrike och norra Alperna. Sedan dess har det varit den intellektuella centrum av Tjeckiens: alumner fakulteten, deras handlingar och idéer, har forma den tjeckiska samhället och kulturen och i det avgörande ögonblick i tjeckisk historia, har fakulteten alltid varit på hjärtat av händelserna.

Med närmare 1000 anställda, över 9000 studenter och en växande internationell student befolkning på nästan 1000 studenter från hela världen, är fakulteten en levande och mångsidig akademisk miljö. Tack vare den flexibla system med mer än 700 möjliga dubbel ämne grad kombinationer tillåter BA och MA grader eleverna att fokusera på två ämnen i samma utsträckning, vilket ökar deras anpassningsförmåga och ger dem fler möjligheter för deras framtida karriär. Acceptansnivån är bara 27%, vilket är en förutsättning för en mer individuellt förhållningssätt, nödvändig om humaniora är att läras och studeras på allvar.

Studenter och forskare kommer till Humanistiska fakulteten för att arbeta i mer än sjuttio ämnen - ett större antal än de flesta jämförbara institutioner i världen kan erbjuda. Karl-universitetet som sådana rankas bland de översta 2% universiteten i världen och fakulteten själv rankas bland de första 200 universitet i världen i ett antal disciplines.The fakulteten lockar de mest begåvade studenterna från Tjeckien och antalet ansökningar om BA, MA och forskarutbildning uppgår till 10.000 varje år.

Anmärkningsvärt brett spektrum av discipliner vid Humanistiska fakulteten omfattar filosofi och religionskunskap; historia och arkeologi; psykologi; sociologi och statsvetenskap; teater, film och musikstudier och ett antal filologiska program som kombinerar en noggrann studie av ett visst språk och kurser i tillhörande litterära, historiska och kulturella bakgrund. Fakulteten erbjuder kurser i mer än hundra språk, döda och levande, såsom albanska, akkadiska, arabiska, armeniska, avestiska, azerbajdzjanska, baskiska, bengaliska, bulgariska (även speciella grader för utlänningar och för döva), katalanska, kyrkslaviska, kinesiska, kroatiska, danska, engelska, Eblaite, forntida egyptisk, finska, franska, tyska, gotiska, grekiska (gamla och moderna), hebreiska (Gamla testamentet och modern), Hindi, hettitiska, ungerska, irländska, isländska , italienska, japanska, koreanska, latin, litauiska, lettiska, Lusatian sorbiska, makedonska, mongoliska, norska, fornnordiska, forniriska, persiska, polska, portugisiska, rumänska, ryska, sanskrit, slovakiska, slovenska, serbiska, spanska, svenska, Tamil, Tocharian, tibetanska, turkiska, Ugaritiska, ukrainska, jiddisch och vietnamesiska.

Forskningsresultaten fakultetens, mätt i antalet monografier och artiklar, är större än den hos någon annan institution inom humaniora i Tjeckien - som speglar både forskningens kvalitet och nivån på handledning. Varje år, värd fakulteten ett antal internationella konferenser och evenemang av allmänt kulturell betydelse - utställningar, konserter, föreläsningar, offentliga debatter. Under de senaste åren har fakulteten förlaget tjänat prestigefyllda utmärkelser och konkurrerar nu med de största akademiska förlag i landet.

Visste du att…

... Institutionen för egyptiska studier har arbetat i Egypten under de senaste femtio åren och har gjort betydande upptäckter? Deras upptäckt av grav en okänd egyptisk drottning i Abusir hösten 2014 röstades en av de 10 största arkeologiska fynd i 2014.

... 2014, var professor Tomáš Halik delades det prestigefyllda Templeton Priset ges till personer som "gjort en exceptionell insats till bekräfta livets andliga dimension"?

... Professor Martin Hilský översatt samlade verk av William Shakespeare till tjeckiska?

historia

Den Humanistiska fakulteten grundades som en av de fyra ursprungliga fakulteterna vid Karlsuniversitetet - den äldsta institution för högre utbildning i Centraleuropa - genom utfärdande av stiftelsen stadgan om 7 April 1348. Karl IV, i jakten på hans tillstånd och dynastisk politik, strävade efter att skapa Konungariket Böhmen som centrum för det heliga romerska riket. Hans plan var att koncentrera forskare från hemlandet och utomlands i Prag, som blev hans residensstad, och därmed stärka basen av sin makt. I pre-Hussite gånger, två tredjedelar av alla studenter vid universitetet var studenter vid Konstnärliga fakulteten där de förvärvat den kunskap som behövs för att kunna studera på de andra tre fakulteter (teologi, medicin, juridik). En av de privilegier av fakulteten var rätt att ge master och doktorsexamina som berättigade deras bärare att undervisa på alla europeiska universitet.

Under de två århundraden efter de Hussite krig, fakulteten för humaniora var hjärtat av hela universitetet. Eftersom det sjuttonde talet kallades filosofisk fakultet. Från början till mitten av artonhundratalet, tjänade som en fakultet vars program har utformats för att ge förberedande högre utbildning för blivande studenter från andra fakulteter. Från sjuttonhundratalet och framåt, antalet akademiska discipliner börjat öka: förutom filosofi, var det möjligt att studera estetik, matematik, astronomi, naturvetenskap, teknik, ekonomi, utbildning och historia. På artonhundratalet, bortsett från orientaliska studier, arkeologi och religionsvetenskap, betydande utveckling ägde rum i området för filologi och grader i tjeckiska, italienska, franska, engelska och hebreiska infördes. Efter de reformer av 1849-1850, var fakulteten befriats från sin PROPEDEUTISK funktion och förvärvat en lika med andra fakulteter. År 1897 fick kvinnor rätt att studera vid filosofiska fakulteten.

Fakulteten behöll sin betydelse i de tjeckiska länderna även efter uppdelningen av Prag University i en tjeckisk del och en tysk del 1882. Under den så kallade första tjeckoslovakiska republiken (1918-1938), var livet av universitetet formade särskilt genom utbrytning av fakulteten för naturvetenskap 1920 och genom förvärvet av en ny byggnad på Vltava vallen - den där du fortfarande de flesta av de avdelningar och föreläsningssalar. Stängningen av fakulteten av den nazistiska ockupationen 1939 följdes av brutal förföljelse av både lärare och elever. De produktiva, entusiastiska år efter slutet av andra världskriget kom till ett våldsamt slut 1948 med den kommunistiska statskupp och följande fyrtio års kommunistregimen. Den påtvingade avgång dussintals framstående lärare och införandet av marxist-leninistiska ämnen resulterade i den snabba nedgången i forskning och undervisning. Förhoppningar om en utbredd social förändring i det sena 1960-talet, då fakulteten inledde den så kallade "Pragvåren" att bjuda tillbaka betydande personligheter från den tiden, såsom filosofen Jan Patočka, krossades av den sovjetiska invasionen i augusti 1968. I januari 1969, Jan Palach, en student vid fakulteten, begick självmord genom självbränning i politisk protest. Torget där huvudbyggnaden ligger och fakulteten centralt bibliotek bära hans namn. Efter nedgången av den kommunistiska regimen och avgång sina komprometterade anhängare i 1989, etablerade fakulteten sig återigen som en av de mest prestigefyllda institutionerna inom humaniora både i Tjeckien och i Centraleuropa.

Våra alumner och tidigare anställda inkluderar:

Kyrkan reformator och filosofen Jan Hus (c. 1370-1415), vars tankar inspirerade Martin Luther matematikern, logiker och filosof Bernard Bolzano (1781-1848) lingvisten Josef Jungmann (1773-1847), en av skaparna av moderna tjeckiska språket lingvisten och orientalisten bedřich hrozný (1879-1952), decipherer av den gamla Hettitiska grundare och medlemmar av den inflytelserika Prag språklig Circle, såsom Vilém Mathesius (1882-1945), Vladimír Skalička (1909-1991), Jan Mukařovský (1891-1975), Bohuslav Havránek (1893-1978) och René Wellek (1903-1995 ) kemisten Jaroslav Heyrovský (1890-1967), uppfinnare av polarografisk metod och mottagare av Nobelpriset 1959 den berömda författare Alois Jirásek (1851-1930), Karel Čapek (1890-1938), Ladislav Fuks (1923-1994), Josef Škvorecký (1924-2012) och Michal Ajvaz (1949) politikerna Milan Rasti Štefánik (1880-1919), Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) och Edvard Beneš (1884-1948), den senare två blev tjeckoslovakiska presidenter sociologen och politikern Alice Masarykova (1879-1966), grundaren av social utbildning i Tjeckoslovakien konsthistorikern och arkeologen Ruzena Vacková (1901-1982) Jan Patočka (1907-1977), en av de viktigaste centraleuropeiska filosofer av det tjugonde århundradet, elev till Martin Heidegger, Edmund Husserl och Eugen Fink Jan Palach (1948-1969), student som offras sig i protest mot den sovjetiska invasionen av 1968 psykologen Zdeněk Matějček (1922-2004), författare till banbrytande studier inom barnpsykologi

Platser

prag

Address
Faculty of Arts
Charles University in Prague
Jan Palach Square 2
116 38 Prague 1

prag, prag, Tjeckien