
Doktorandkurs i livsloppsforskning
University of Florence

Nyckelinformation
Campus läge
Florence, Italien
språk
Engelsk
Studieformat
Blandad
Varaktighet
3 år
Takt
Heltid
Studieavgifter
Begär info
Ansökningstiden
Begär info
Tidigaste startdatum
Begär info
Introduktion
Ph.D. Programmet i Life Course Research främjar studiet av livskurser och de betydande händelser som formar dem ur ett holistiskt och transdisciplinärt perspektiv. Programmet etablerar en allians mellan forskare från de biomedicinska, psykologiska och sociodemografiska områdena.
Doktorandprogrammet i livsloppsforskning kommer att utbilda en ny generation av högutbildade forskare som förlitar sig på ett evidensbaserat tillvägagångssätt, med stark tonvikt på kvantitativa metoder och dataanalys.
Unika egenskaper hos Ph.D. program i livsloppsforskning:
- Tematisk snarare än disciplinär identitet
- Konsortiets superdepartementella och superregionala karaktär för att övervinna fragmenteringen av lokala tillvägagångssätt
- Undervisningsstruktur på flera nivåer som drivs av ett stort vetenskapligt konsortium
Doktorandprogrammets teoretiska premisser
Livsloppsperspektivet möjliggör en omfattande studie av hur händelser som markerar individers liv i deras nyckelfaser av utveckling och förfall manifesterar och förändras över tid och rum.
Tre principer utgör grunden för vårt holistiska synsätt på studiet av livsförloppet:
- Kumulativa händelser: tidigare erfarenheter (inklusive de i livmodern) formar en persons nuvarande status inom olika livsområden (hälsa, geografisk rörlighet, familj, arbete och socioekonomisk position);
- Länkade liv: händelser inom en livsdomän (sjukdom, förlust av jobb, skilsmässa) kan påverka alla andra domäner;
- Historisk period och sammanhang: perioden och sammanhanget som individer lever i påverkar sannolikheten, tidpunkten och sekvensen av nyckellivsförloppsövergångar.
En individs livsförlopp ska inte betraktas som en godtycklig händelsekedja. Snarare, när upplevelser följer varandra, riktas människor alltmer in i vissa banor, och andra alternativ minskar i sannolikhet eller blir helt avstängda. Faktorer på mikronivå (individer), mesonivå (t.ex. hushåll, vårdgivare, frivilligorganisationer och företag) och makronivå (samhälle, institutioner) är alla avgörande.
Vi säkerställer synergier genom design eftersom doktorandprogrammet i livsloppsforskning innehåller transdisciplinära perspektiv som förenar det biomedicinska, psykologiska och sociodemografiska. Doktorandprogrammet i livskursforskning kommer att utbilda en ny generation studenter som kan triangulera begrepp och metoder från dessa olika tillvägagångssätt för att reda ut livsförloppsdynamiken.
Doktorandprogrammet i livsloppsforskning kommer att baseras på och implementera ett evidensbaserat tillvägagångssätt med stark tonvikt på kvantitativa metoder och dataanalys. Dessutom kan kvalitativa förhållningssätt avslöja viktiga insikter om de möjligheter och utmaningar individer står inför.
Vad den erbjuder
- 3-åriga stipendier
- En undervisningsstruktur på flera nivåer med online- och närvarokurser vid University of Florence och värduniversitetet
- 30 hp disciplinär och tvärvetenskaplig undervisning
- Dedikerade vinter- och sommarskolor
- Upp till 12 månader av en forskningsperiod utomlands
Stipendier och finansiering
- Varje stipendium är förknippat med ett förutbestämt allmänt ämne.
Genom att välja ämne väljer kandidaten också värduniversitetet som finansierar stipendiet, och där han/hon kommer att utveckla sin doktorsavhandling. - För att ansöka om ett stipendium måste kandidaten förbereda ett forskningsprojekt som överensstämmer med det på förhand specificerade allmänna ämnet i samband med stipendiet.
- Forskningsprojektet ska följa den mall som tillhandahålls.
- Kandidater kan ansöka om mer än ett stipendium förutsatt att de presenterar ett forskningsprojekt för varje ämne.
- Stipendiet tilldelas utifrån en utvärdering av det presenterade forskningsprojektet och en muntlig tentamen.
Läroplan
Biomedicinsk läroplan
Denna läroplan syftar till att studera biomedicinska aspekter relaterade till livets kritiska åldrar från födsel till död, utvecklas längs en väg från barndomen, tonåren och vuxen- och senillivet.
Ph.D. studenter som deltar i denna läroplan kommer att bedriva sin forskning inom tre möjliga områden: att hantera biologiska mekanismer, att hantera risker och förebyggande faktorer, och att hantera kliniska och prognostiska aspekter, inklusive farmakologiska aspekter och organisatoriska förvaltningsaspekter.
Studien inom dessa tre områden kan inkludera metoder och verktyg från biokemisk biologi, molekylärbiologi, fysiologi, farmakologi och medicin (pediatrik, internmedicin, neurologi, geriatrik och epidemiologi), med stark tonvikt på samexistensen av de olika metoderna. och deras integration med socio-demo-psykologiska aspekter.
Särskild uppmärksamhet kommer att ges till frågan om hälsosamt åldrande och psykofysiskt välbefinnande under hela livet. Forskningsverksamheten kan bland annat omfatta laboratorieverksamhet (in silico, in vitro, in vivo), kliniska studier (observationella eller experimentella), populationsetiologiska studier och funktionella studier. Ett genussyn och fokus på ojämlikhet i hälsa kommer också att betonas.
Psykologisk läroplan
Denna läroplan syftar till att med rigorösa kvantitativa och kvalitativa analystekniker studera utvecklingsbanorna, processerna för kontinuitet och diskontinuitet i utvecklingen från befruktning till död, och de individuella, kontextuella och makrosociala faktorer som kan förklara adaptiva och maladaptiva vägar i livsloppet.
Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt risk- och skyddsfaktorernas roll, kontinuitets- och diskontinuitetsmekanismer samt processer av motståndskraft och sårbarhet. Ett viktigt teoretiskt och metodologiskt fokus kommer att ligga på processernas multiriktning, med särskild uppmärksamhet på det faktum att utvecklingsförändringar kan skilja sig åt i tidpunkten eller början av förändringen, i förändringens riktning och hastighet, eller någon kombination av timing, riktning och hastigheter. av förändring.
Dessa frågor kommer att undersökas genom ett multidimensionellt teoretiskt och empiriskt tillvägagångssätt med tillämpning av flernivåanalysmetoder och longitudinella forskningsdesigner.
Läroplanen kommer specifikt att behandla övergångarna mellan barndom, vuxen ålder och åldrande om utvecklingsuppgifterna för dessa olika stadier och de typiska och atypiska processerna i livscykeln.
Sociodemografisk läroplan
Denna läroplan tar upp orsakerna och konsekvenserna av viktiga övergångar i individers livsförlopp (t.ex. familj och fertilitet, migration, utbildning och sysselsättning) och deras inbördes samband med ekonomisk, social och politisk dynamik.
Tillvägagångssättet kommer att vara ytterst tvärvetenskapligt, så begreppen och verktygen för demografi och social statistik kommer att berikas med bidrag från sociologi och andra samhällsvetenskaper.
Särskilt behandlar läroplanen: fertilitet och fruktsamhet; familjens dynamik; hälsa och dödlighet; åldrande; intern och internationell migration; och sambanden mellan befolkningsdynamik och biologiska, miljömässiga, kulturella, institutionella, ekonomiska och sociala faktorer. Dessa frågor behandlas både genom att analysera utvecklingen och trenderna för demografiska aggregat (makroanalys) och genom att fördjupa sig i de mekanismer som ligger bakom livsförloppsbeteenden (mikroanalys) ur ett jämförande perspektiv över tid och rum.
Studiet av livskurser kommer att baseras på tillämpningen av rigorösa statistiska tekniker: longitudinell och multi-level dataanalys och kausala och experimentella tillvägagångssätt kommer att vara de grundläggande metodologiska verktygen. Dessutom läggs stor vikt vid metoder för undersökningsdesign och insamling, bearbetning, analys och integrering av data från olika källor och av olika karaktär (t.ex. textuella, relationella, audiovisuella, geo-referenserade data).
Karriärmöjligheter
- Universitet och offentliga och privata forskningsinstitut
- Faciliteter för det nationella hälsosystemet, offentliga och privata specialiserade laboratorier och kliniker
- Offentliga, privata eller ideella organisationer för personliga tjänster
- Läkemedels-, kemi- och biotekniska företag
- Offentliga och privata diagnostiska forskningscentra eller laboratorier
- Försäkrings- och konsultbolag
- Tjänster för vetenskaplig kommunikation och spridning av livsloppsrelaterade teman
- Stiftelser som finansierar forskning inom biomedicinska, psykologiska och sociodemografiska områden